Panik Atak
Panik atak, gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmaksızın ciddi fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku durumudur. Panik atak çok korkutucu olabilir. Panik atak meydana geldiğinde kontrolü kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi ve hatta öleceğinizi düşünebilirsiniz.
Birçok insan yaşamlarında sadece bir veya iki panik atak geçirir ve belki de stresli bir durum sona erdiğinde sorun ortadan kalkar. Ancak tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarınız varsa ve sürekli olarak başka bir atak korkusuyla geçirdiyseniz, panik bozukluğu adı verilen bir durumunuz olabilir.
Panik atakların kendisi yaşamı tehdit etmese de, korkutucu olabilir ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Ancak tedavi çok etkili olabilir.
Belirtiler
Panik atak genellikle uyarı vermeden aniden başlar. Hiç beklenmedik zamanlarda atak yapabilirler - araba kullanırken, alışveriş merkezinde, uykuda veya iş toplantısının ortasında-. Panik atak nadiren veya sık sık meydana gelebilir.
Panik atakların birçok varyasyonu vardır, ancak semptomlar genellikle dakikalar içinde zirve yapar. Panik atak azaldıktan sonra kendinizi yorgun ve yıpranmış hissedebilirsiniz.
Panik atak tipik olarak bu belirtilerden veya semptomlardan bazılarını içerir:
Yaklaşan kıyamet veya tehlike duygusu
Kontrol kaybı veya ölüm korkusu
Hızlı, çarpıcı kalp atış hızı
Terleme
Titreme
Boğazınızdaki nefes darlığı veya gerginlik
Sıcak basmaları
Mide bulantısı
Karın krampları
Göğüs ağrısı
Baş ağrısı
Baş dönmesi, sersemlik veya baygınlık
Uyuşma veya karıncalanma hissi
Gerçeksizlik veya kopukluk hissi
Panik ataklarla ilgili en kötü şeylerden biri, başka bir atağın geleceğini düşündüren yoğun korkudur. Panik atak geçirmekten o kadar korkabilirsiniz ki, oluşabilecekleri belirli durumlardan kaçınabilirsiniz.
Ne zaman doktora görünmeli
Panik atak belirtileriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın. Panik ataklar, rahatsız edicidir tehlikeli değildir. Ancak panik atakları kendi başınıza yönetmek zordur ve tedavi olmadan daha da kötüleşebilir.
Panik atak semptomları, kalp krizi gibi diğer ciddi sağlık sorunlarının semptomlarına da benzeyebilir, bu nedenle semptomlarınıza neyin neden olduğundan emin değilseniz, psikiyatristiniz tarafından değerlendirilmeniz önemlidir.